Gj������rbakst » Engelske Påskeboller – “Hot cross buns”

hotcrossbuns
Tradisjonelle engelske påskeboller som selges hele året i England. Tradisjonelt skal disse spises på langfredag, kryssene på toppen symboliserer fra gammelt av korsfestingen. En mengde overtroiske tradisjoner rundt disse bollene, men gode er de ihvertfall, og det spørs om du klarer å gjemme så mange av de på fryseren for først å ta de frem på langefredag. Kos deg.
INGREDIENSER
Gjærdeig
(24 boller)
Ca 900 g hvetemel
1s salt
2 ts mixed spice (krydderblanding bestående av bl.a. kanel, koriander, karve, muskat, ingefær og nellik. Finner du ikke denne så bruk litt av hver av de krydderne du har som er nevnt her slik at det blir ca 2 ts krydder tilsammen)
1 pose tørrgjær
100 g sukker
100 g smør, smeltet
100-150 g rosiner
Finraspet skall av 1 sitron (valgfritt om du ønsker dette)
4 1/4 dl lunken melk
FREMGANGSMÅTE
Ha 900 g hvetemel i en stor bolle sammen med salt, krydder, gjær og 100 g sukker og bland sammen. Bland sammen den lunkne melken og det smeltede smøret, rør dette inn i de tørre ingrediensene til du har en løs deig. Kna i 5-10 minutter, gjerne i en kjøkkenmaskin. Ha i rosinene og evt. sitronskallet mot slutten av eltetiden. Ha deigklumpen over i en bolle som er smurt med litt olje, dekk den med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til side på et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor, ca 1 1/2 time.
Kna deigen i et par minutter (det kan hende at du vil trenger mer mel), del den deretter i 24 like store emner og lag runde boller. Plasseres på bakebrett med bakepapir på.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over brettene og hev igjen, ca 30 minutter. Sett ovnen på 200 C.“Kryssene”
Bland sammen 100 g hvetemel med
2 ss sukker og
6-8 ss vann
til du har en jevn “pasta”. Ha den over i hjørnet av en liten plastpose, klipp av litt av hjørnet (ca 1/2 cm) og sprøyt et kryss over hver av bollene.
Stekes på 200 C i ca 12-15 min., til de har fått en fin (lys) brun farge.

Glasering
Mens bollene stekes: ha
2 ts sukker i en liten kopp eller skål og løs dette opp med
2 ss kokende vann.
Pensle denne sukkerlaken over bollene mens de fortsatt er varme. Avkjøles på rist.

Bestemors Beste

Legg igjen en kommentar